zondag 2 augustus 2009

Trip report 'Mont Dolent'

Mont Dolent via 'Gallet Ridge' (3823m)

Mont Dolent vanuit bivouac
Als uitvalsbasis is de camping op het einde van 'Val ferret' de perfecte locatie. We lopen aan vanuit de camping naar de 'Bivouac de la Maye' (2667m) in warm weer. Later op de dag krijgen we nog het gezelschap van 2 Britse klimmers die samen met de een beetje regendruppels arriveren. En die vooral met hun gevriesdroogde versie van het dessertje 'spotted dick' ons goed doen lachen.

Bivouac de la Maye

Du thé locale
We besluiten 1u voor hun te vertrekken. Ergens rond 1u 's nachts staan we op, eten wat muesli en 'Go'. Het heeft amper gevroren vanacht en het sporen in de zachte sneeuw kost ons wat moeite. Eerst de gletscher van 'Glacier du Dolent' omhoog, met enkele interessante 'crevassen'. De rimaye oversteken is eenvoudig met een klein firnwandje tot aan de sneeuwgraat. De twee Britse klimmers die halen ons hier bij.

De eerste sneeuwgraat
Dan volgt een korte pittige rotsgraat met enkele stevige passen, vooral omdat dit met crampons niet echt eenvoudig is.

Juist na de rotspassage zicht op de top
Daarna kom je terug op de brede sneeuwflank. Hier is de sneeuw van goede kwaliteit, met opnieuw een rimaye, deze keer 1m hoog en verticaal. Bart neemt de kop, en vervolgt daarna de steilere firnflank die we 'corde tendu' verderzetten in het spoor van de Britten. Nu mogen ze sporen voor ons.

De 2 britten naar de top
Het weer is prima als we de top bereiken, maar er werden storingen voorspelt in de late namiddag. Dus na enkele topfoto's vervolgen we de afdaling via de normaalroute. De sneeuw is net hard genoeg om nog veilig af te dalen.

Bart met zicht op de afdaalroute
Bij de afdaling passeren we nog 'Bivouac du Dolent'(2724m). De route loopt enigzins anders dan de beschrijving volgens de topo. Je loopt lager op de 'Glacier de Pré de Bar', hoewel 'glacier', of wat ervan overblijft. Bij de afdaling moet je de volledige vallei afdalen en terug naar de hoofdvallei van 'Val ferret'. Iets wat bij ons tweeën toch hard aankomt. Een lange en omslachtige terugkeer, maar niet klagen als het lukt, hé.

Geen opmerkingen: