dinsdag 8 december 2015

Dolomieten

De Dolomieten in zuid Tirol is een echt speelterrein, van sportklimmen, trad, multi-pitch, bob-baan tot via-ferrata.
Het bouwverlof is niet de ideale periode wegens de steevaste namiddag onweders. En tijdens ons verblijf met een onstabiele weerperiode nog erger en dus 3 seizoen op één dag. Van hitte tot overstroming. Toch is er elke dag geklommen. Hebben we geluk of zijn we tactisch, geen idee maar op 10 dagen maar 1 maal nat geworden. Ik tel hierbij de overstroming van onze tenten op camping wel niet mee. Dankzij een goed restaurant op de camping geen echte ramp. De bergen rond de Falzorego pas zijn met hun zeer beperkte aanlopen, uitermate geschikt, om ook met minder stabiel weer, alsnog het beste uit je vakantie te halen. Voor een introductie in tradklimmen en sportklimmen is 'Cinque torri' de beste locatie. Wegens het mooie uitzicht kan dit wel soms druk zijn. Ook kan je hierbij alvast ook een beetje wennen aan de hoogte. Rond deze torens hebben ze een gratis openlucht museum van de loopgraven van WO I. Dit geeft toch wat extra aan het klimmen hier.


De hospitaal barakken van WO I op 'cinque torri'

Onze leuke eenvoudige beklimmingen op 'Cinque Torri':
Trad mini-multipitch:
-Torre lusy: 'via Lusy Pompanin' IV-/III/III+/IV-/IV-/III


Iris op 'Torri Lusy'
-Quarta alta: 'Via normale Quarta Bassa' III+/III- en vervolg 'Via normale Quarta Bassa' IV-/III+
-Torri Englese: 'via normale' III+ en dan file! Rechts hiervan perfect oefenterrein voor klemblokken
-Torre Latina: 'via normale' III+/III+/III+

Sportklimmen:
-School of rock 1 tem 16 (quotatie aan de harde kant)
-Quarta Bassa: Indios: 6a & Coscia: 6a & Bassa twelve: 4c & Bassa Thirteen: 4c


Marty op 'Quarta bassa'


Wat spelen op de sportklimroutes op 'Cinque torri'

Voor multipitch initiatie zijn er verschillende opties. Omdat wij niet op de parkings sliepen maar in't dorp 'Cortina d'Ampezzo' beneden aan de pas, was het moeilijk om als eerste touwgroep aan de wand te staan. Maar gezien de vele opties hebben we telkens onze routekeuze terplaatse kunnen wijzigen.
Multipitch:
-Lagazuoi Piccolo (West wand): 'Michela' IV+/III/IV/III+/IV/III+/III+ 220m
Veel meer als enkele slaghaken op de standplaatsen zal je niet tegenkomen. Echt een trad route 'pur sans'. De weg zoeken lukt redelijk wegens de goede beschrijving. Touwlengte 1 is wel eigenaardig. Het relais is onmogelijk bereikbaar, wegens enorme touwwrijving door het route verloop. Een extra tussen relais 3 meter links is noodzakelijk. Tenzij je de topo niet volgt en de barst blijft volgen en niet links af gaat.
De afdaling is trouwens ook best spannend. Traverseren op een soort 'geröll-band'. Zekeren is hier eigenlijk geen optie wegens steenslaggevaar naar de onderliggende andere klimroutes. De beschreven abseil hebben niet gevonden , gewoon afklimmen tot op paadje.
-Col dei Bos (South face): 'Spigolo Alpini' III+/IV/IV/IV/III+/IV/III/IV/IV- 300m
In essentie is hier het zoeken naar het routeverloop een enorme uitdaging. De moeilijkere routes op deze wand zijn duidelijk gemakkelijker te vinden. Let op met touwlengte 2, zeer fragiele rots en enkele meters moeilijk af te zekeren. Met enige voorzichtigheid geen probleem. Hoe hoger je komt, hoe beter de rots en met enkele leuke klimpassages. Weliswaar zeer eenvoudig.Tenminste als je in de route zit!

Ik ben geen fan van via-ferrata, maar voor mij een optie als de weergoden niet willen meewerken. En zeker op deze locatie best wel waardevol, met zijn mooie uitzichten en historische loopgraven en tunnels van WO I.
via ferrata:
-Col Rosa: 'Ettore Bovero' VF3B
De aanloop is rechtstreeks van Camping Olympia. Het is wel een stevige aanloop bij warm weer! Prachtig weer tijdens onze beklimmen. En leuk om op de top in de WO I tunnels te kunnen schuilen tegen de regenbui die snel overwaait.


Iris en Marty op 'Col Rosa' via ferrata


The wild bunch op 'Col Rosa'


Schuilen in de loopgraven op de top van 'Col Rosa'
-Col dei Bos / Degli Alpini VF3B
Dit is ingericht als een voorbeeld via-ferrata door het leger. Mooi parcours en mooi uitzicht op Cinque Torri.
We kiezen om op de top door te steken naar het kabelbaanstation. Dit blijkt nog een hele klim te zijn, maar het pintje smaakt daar wel. Zeker als er daar ene gids in volledige WO I klederdracht uitleg geeft op't terras.
Na de frisse pint dalen we of door de WO I tunnels die bijna volledig tot aan de voet van de berg doorlopen. Een avontuur. Alvast genoeg trappen. Op't terras beneden kijkt iedereen niet meer topfit!


Col dei bos via ferrata Degli Alpini


The wild bunch op 'col dei bos'


Having fun on 'Col dei bos'


Afdaling 'Col dei bos' met zicht op 'Tofana di roses'


Speciaal weer bij stijgen naar kabelbaanstation


Gids in orginele WO I kledij


De afdaling door de tunnels


Bies en Marty testen de loopgraven


Lekker terraske na lange dag
-Monte Paterno of Patternkofel: Sentiero de Luca Inerkofler VF2B
Eén van de meest gevarieerde via-ferrata's die ik ken. Van tunnels, richels, doorsteken, puingeul afdalen, steile wanden, geulen,... En het zicht op de drei zinnen was beperkt door de grote wolken. Die wolken hebben ook wel wat.


Monte Paterno 'innerkofler' via-ferrata met zicht op de hut en 'Todlinger knote'


Monte Paterno kabelke hijsen


Bies en Marty op weg Monte Paterno (duidelijk bijna boven)


Bies in de zogezegde 'crux' van de route?



The wild bunch op topke van Monte Paterno


Juist in de afdaling een glimp van 'Drei Zinnen' opgevangen

Sportklimmen aan de voet van de Hexenstein
Na het bezoek aan het kasteel in de naburige vallei gaan we nog wat sportklimmen. Leuke routes. Wij kiezen per toeval de rechte wand routes. De meeste routes zijn plaatroutes. Er zijn ook enkele grote stenen waaronder je kan schuilen moest het regen.


Gelati mmmmmmmmmmmm

Praktische tips:
- Camping Olympia in Cortina d'Ampezzo of een camping dichterbij de Falzorego pas.
- Op de verschillende parkings langs de Falzorego pas wordt ook uitgebreid in mobielhome's geslapen. Dit garandeerd een vroege start.
- Rockfax topo van Dolomieten is handig, maar koop terplaatse eventueel ook een topo met een schema van de multipitch. Dit helpt bij het route zoeken. De echte opdracht van een Dolomieten route is namelijke het parcours zoeken. Elke hulp hierbij is welkom.
- Cinque torri kan per auto ipv kabelbaan, rij naar Cinque torri hut. Wel weinig beschikbare parkings. Maar dan ben je wel minder afhankelijk van openingsuren kabelbaan. Best ook wachten tot die wieler-wedstrijd-terroristen boven zijn, i.p.v. midden in de koers de steile smalle slingerweg op te rijden. Maar die wedstrijd-officiel vond dat blijkbaar geen probleem, mijn 'ambriage' dacht daar toch anders over!
- 'Gelati' is ook een must in Italië

Met dank aan de gezellige vakantiegangers: Bies, Iris en Marty.

Geen opmerkingen: