maandag 19 september 2011

Dirty Rastamoon & La Tirette

Met de bende van Limburg, Peter, Iris, Bies en Kees naar Pont à Lesse. Het is bloedheet. We installeren de touwen op Castel 2 en zetten de brandweg tijdelijk af om een aantal grote losse stenen te laten vallen. De communicatie met walkie talkies verloopt vlot. Het duurt iets langer als gedacht en hinderen hierbij een klimschool. Alle dingen kun je nu eenmaal niet plannen als vrijwilliger. De vallende stenen hebben de draadafsluiting langs de brandweg licht beschadigd. Deze moet opnieuw vastgemaakt aan de palen. We ruimen de stenen op.
Dan proberen we het project van vorige weekend vrij te klimmen. We trekken strooitjes om te kijken wie eerst mag. Kees wint en wandelt rustig door de route en komt met een 'big smile' naar beneden. Een mooie First Ascent. Ik ben nerveus, vergeet de voetsteun in de crux en verpruts mijn eerste poging. Genoeg uitvluchten! Bies probeert hem in toprope en maakt duidelijk progressie. Mijn 2e poging is de goeie, wel niet zo zuiver als ik gehoopt had. Alsnog gellukkig, want de route klimt als ne droom en is zeer gevariëerd. Een licht dynamische boulderstart, een 'no hands rest' met de voeten in een grote bak in de plaat. Dan volgt de crux, 5 bewegingen in in rechte wand op kleine greepjes. Dan een grote beweging naar een bak boven het dakje en de lichte overhang op grote grepen uitklimmen tot aan't relais. We noemen hem 'Dirty Rastamoon' (7a). Het verwijst naar een anecdote in de boek 'revelations' van Jerry Moffat betreffende Ben Moon.
Ondertussen hebben Iris en Peter al 2 routes gepoetst, die vorige week door Kees en mezelf al gestart waren. Voor degene die nog kunnen bewegen onder de hete zon, is't routes klimmen. Op't einde van de dag zijn 'Via Karin'(4c) en 'Fridge hugging' (6a+) klaar. Nog ne goeie pizza in de 'Moulin', een pintje in de Chavée en dan heb ik mijn bed hard nodig. En dus op zondag platte pillen.

Iris test 'Fridge hugging'
Dit weekend hard gewerkt met BPA en WBV in Pont à Lesse met een grootse werkdag. Met meer als 35 personen zijn paden verbeterd, routes gepoetst, de grote steen van 'Vette Os' kapotgeslagen, hout afgevoerd, vuilnis geraapt, enkele routes afgewerkt... Een mooie organisatie door Tom en Thomas.'S avonds waren vooral de steenslagers nogal stillekes.
Op Zondag klim ik met Peter de nieuwe route van Bruno en Johan(e.a.). Mooi werk, een stevige 5c in de start. En we klimmen ook nog de recent verbeterde route 'Muchos'(5a/b). Ook mooi werk. Na de padenaanleg had ik al een poging gedaan in 'Fridge Hugging'(6a+), maar moest naar de ketting springen. Op zondag ging het beter, toch niet te onderschatten. Wel één van de mooiere licht overhangende routes van 'Las pontas'. De bende van Bart bevestigen dit, zelfs met enkele extra airmiles.(In de start staan nu veel haken, fragiele rots) Peter en ik starten met het verkennen van de barst rechts van 'Via Karin', en dit is echt één van de mooier 4e graads routes. Misschien eerder voor de speleo fanaten, barstklimmen, ge krijgt er wel wat vuil kleerkes van! We noemen hem 'la tirette', als je hem klimt begrijp je dadelijk de naam. Een mooie first ascent van Peter, mooi geklommen!

Kobe in 'La Tirette' (4c?)

Geen opmerkingen: