zondag 24 mei 2009

Update Comblain-la-Tour

Enkele weekenden geleden een dag met Bernard Marnette de routes op de noordwand van 'Grand Ressaut' afgewerkt. Deze nu zaterdag eens geklommen.
Ook met Kees Breek een verkenning verricht van de wand links van 'Vin sauvage'. Een stevige route waarvan het einde nog wat reflectie vraagt, met de naam 'Trout Mask Replica'.
Vorig weekend hebben we 2 dagen hard gewerkt. De laatste dennenbomen zijn omgehakt en verwerkt tot houtstapels. Dankzij Maarten, Magalie, Tom en Jo is bijna al het bosbouw-werk achter de rug. Deze dennenbomen zijn volgens de ecologen niet 'eigen' aan het huidige loofbos biotoop. Het zou beter zijn om ze te verwijderen. Om deze reden zijn deze dennen gebruikt als materiaal voor de aanleg van de trap in het steile couloir aan 'Arête de Chirmont'. Wat ook noodzakelijk is om de het oude pad te vervangen wat doorheen beschermde vegetatie gaat. Dus a.u.b. dit niet meer gebruiken! De spoorwegen hebben ook gevraagd om alle bomen te kappen, die kans maken op de bovenleiding te vallen. De laatste nog rechtstaande dennenbomen vertoonden ook een groter risico tot omwaaien omdat ze nu vlak in de wind kwamen te staan. Bijgevolg intensief kapwerk en het oprichten van houtstapels. Het hout is ook deels verzaagt om later nog als traptredes te gebruiken. Onze kennis in bosbouw begint vruchten af te werken: hoe vel ik een boom? hoe gebruik ik een 'tirfort'? hoe maak ik een houtstapel?...

Magalie & Maarten - Eco-werkzaamheden

Magalie met kettingzaag
Vandaag met Rine 'Un, dos, tres' eens geklommen. Oef zeg, laten we dit maar 6b geven en niet 5c. Blijkbaar heeft Koen er een 'greepje' uitgetrokken. Ook 'Trop Costaux' eens getest, en het is een mooie eenvoudige aanvulling op de sector. Maar het belangrijke nieuws is toch wel de Rine duidelijk vorderingen maakt in 'La dalle de Hana'(genoemd naar Bart's katje ). Ook Mark, Tom, Rens en Igor waren ook present. Pech dat het zo warm weer was! Een groot aantal toproutes liggen er dan super heet bij. Enkel 'Desperados' en 'la grotte enchantée' liggen in de schaduw.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi die kobe :) eventjes een kleine rechtzetting. Wij waren eigelijk allemaal aangenaam verrast door die 6b links van la dalle de hanne, we vonden die "stijl" veel mooier dan die opwarmertjes die we gedaan hebben.

Vermits jij zegde dat dat eerder de stijl van comblain was, waren we het er in de auto al over eens dat het "vernieuwde" comblain best de moeite is!!

Maar een klein foutje was het feit dat we net die dag gegaan zijn dat het in de zon tegen de 30 graden was :) en vermits de hoofdwand volledig zuid gericht is deze helemaal in de zon lag.

We zijn tot de wijze conclusie gekomen dat we comblain gaan houden tot wanneer het iets kouder is :)

Grtz Igor

Kobe zei

Heb de onzin op't einde van de tekst aangepast!
Geef een seintje als jullie nog eens komen, dan klim ik mee. Met zo'n weer moet je eigenlijk naar 'dalle de la vierge'. Dat is wel redelijk ver stappen.
Deze wand ligt enkel bij warm weer perfect in conditie. Het is een noordwand met allemaal korte mooie routes. Als je die 12 routes allemaal afwerkt op één dag dan ben je alvast goed bezig.