maandag 26 september 2011

Topo Pont à Lesse

Wat info ivm de routes in Pont à Lesse:

Castel 1 - Rocher de la Lesse
-n°13 - Devil's slab - 5c (5+1)
-Adaptation - 5c (7+1) - verlenging van n°16 - La Fissure centrale
-Lozenbotter - 5c(+) (extra 4+1) - verlenging van n°23-24 (Peter Claes, Matthias Vanschoonbeek, Kobe)

Castel 1 - noordzijde
-project (Geert van Eester )
-project (Geert van Eester )

Castel 2 - linkerzijde 'the wall'









-Fridge Hugging - 6a+ (7+1)
-Omgangsvormen (vroegere "Bok en nootjes") - 6a/b (6+1)
-Via Karin - 5a (6+1)
-La Tirette - 4c (4+1)

Castel 2 - The Wall
-iclimb - 7b (2+1) - 6m - FA Kees Breek
-Lilliputter - 5c (1+1)- 6m (Geert Van Eester & Bram De Wilde)
-Cristal greep - 5b+ (4+1) - 6m (Geert van Eester, Kobe)
-Toit Géant - 5a (3+1) - 6m (Geert van Eester, Kobe)
-Nazgul - 4c (2+1) - 6m (Geert van Eester, Kobe)









Castel 2 - the wall (centraal)








-Radler alcoholfrei - 5c (6+1) opgelet expo!
-Le Bouc rosé - 6a+/b (6+1)
-La route Oubliée 7c (5+1) FA Olivier Pepeng (nu ook met zelfstandig einde)
-Missing link 7a+ (1 move)

Castel 2 - 2e nivo
-Limbabwe Team - 6a+/6b (10+1) 25m Juist links van 'luka', linker kant van de graat
start is langs links naar eerste haak klimmen, anders duidelijk moeilijker
-project (nog te behaken)
-project (nog te behaken )
-project ( nog te behaken )

Castel 4








Dirty Rastamoon - 7a (Peter Claes, Kobe)
Les petits éclairs - 6b (Jeroen V, Kobe)
Bomber - 6b+








-The Curved spacetime - 7b - FA Matti Buyle
-project de vorige route links van de graat beklimmen ( nog te behaken )

Castel 4







6. Asterix - 6a/b (groene haken)
8. Black Moon - 6c+/7a - langs rechts eenvoudiger, met grote maanvormige bak en rechtdoor over laatste hard stevig.
3. L'Arc de Triomphe' 7b - FA Olivier Pepeng (Jeroen V, Nele, Erik, Bies, Kobe)
12. Vie en fer 6a+ (Patrick,Kobe)
13. Sur prises - project behaakt door Jurgen Lis
14. Verlenging van 'L'arc de triomphe' rechtdoor doorheen witte bombé? (nog te behaken / fragiele rots)

Castel 4 - Tunnel








-Joke likes Nutella - 7b - FA Olivier Pepeng (route van Bram Lambrechts)
-Bospoeper - 7a (route van Bram Lambrechts)








-Arriba - 7a (Kobe)
-Arriba extended - 7a (voegt niets toe aan arriba, als't regent nog 1 droge route) (Kobe)
-Jägersteak - ? project van Bram Lambrechts (harde mono's / nonno's)
-Jägersteak light - 7b FA Bram Lambrechts
-Speedy Gonzales - 5c (Peter Claes, Kobe)

Castel 5
-Profit & loss 5c+
-Indian summer ? - links van n°5.9, relais is identiek

maandag 19 september 2011

Dirty Rastamoon & La Tirette

Met de bende van Limburg, Peter, Iris, Bies en Kees naar Pont à Lesse. Het is bloedheet. We installeren de touwen op Castel 2 en zetten de brandweg tijdelijk af om een aantal grote losse stenen te laten vallen. De communicatie met walkie talkies verloopt vlot. Het duurt iets langer als gedacht en hinderen hierbij een klimschool. Alle dingen kun je nu eenmaal niet plannen als vrijwilliger. De vallende stenen hebben de draadafsluiting langs de brandweg licht beschadigd. Deze moet opnieuw vastgemaakt aan de palen. We ruimen de stenen op.
Dan proberen we het project van vorige weekend vrij te klimmen. We trekken strooitjes om te kijken wie eerst mag. Kees wint en wandelt rustig door de route en komt met een 'big smile' naar beneden. Een mooie First Ascent. Ik ben nerveus, vergeet de voetsteun in de crux en verpruts mijn eerste poging. Genoeg uitvluchten! Bies probeert hem in toprope en maakt duidelijk progressie. Mijn 2e poging is de goeie, wel niet zo zuiver als ik gehoopt had. Alsnog gellukkig, want de route klimt als ne droom en is zeer gevariëerd. Een licht dynamische boulderstart, een 'no hands rest' met de voeten in een grote bak in de plaat. Dan volgt de crux, 5 bewegingen in in rechte wand op kleine greepjes. Dan een grote beweging naar een bak boven het dakje en de lichte overhang op grote grepen uitklimmen tot aan't relais. We noemen hem 'Dirty Rastamoon' (7a). Het verwijst naar een anecdote in de boek 'revelations' van Jerry Moffat betreffende Ben Moon.
Ondertussen hebben Iris en Peter al 2 routes gepoetst, die vorige week door Kees en mezelf al gestart waren. Voor degene die nog kunnen bewegen onder de hete zon, is't routes klimmen. Op't einde van de dag zijn 'Via Karin'(4c) en 'Fridge hugging' (6a+) klaar. Nog ne goeie pizza in de 'Moulin', een pintje in de Chavée en dan heb ik mijn bed hard nodig. En dus op zondag platte pillen.

Iris test 'Fridge hugging'
Dit weekend hard gewerkt met BPA en WBV in Pont à Lesse met een grootse werkdag. Met meer als 35 personen zijn paden verbeterd, routes gepoetst, de grote steen van 'Vette Os' kapotgeslagen, hout afgevoerd, vuilnis geraapt, enkele routes afgewerkt... Een mooie organisatie door Tom en Thomas.'S avonds waren vooral de steenslagers nogal stillekes.
Op Zondag klim ik met Peter de nieuwe route van Bruno en Johan(e.a.). Mooi werk, een stevige 5c in de start. En we klimmen ook nog de recent verbeterde route 'Muchos'(5a/b). Ook mooi werk. Na de padenaanleg had ik al een poging gedaan in 'Fridge Hugging'(6a+), maar moest naar de ketting springen. Op zondag ging het beter, toch niet te onderschatten. Wel één van de mooiere licht overhangende routes van 'Las pontas'. De bende van Bart bevestigen dit, zelfs met enkele extra airmiles.(In de start staan nu veel haken, fragiele rots) Peter en ik starten met het verkennen van de barst rechts van 'Via Karin', en dit is echt één van de mooier 4e graads routes. Misschien eerder voor de speleo fanaten, barstklimmen, ge krijgt er wel wat vuil kleerkes van! We noemen hem 'la tirette', als je hem klimt begrijp je dadelijk de naam. Een mooie first ascent van Peter, mooi geklommen!

Kobe in 'La Tirette' (4c?)

woensdag 7 september 2011

Las Pontas

Met Kees eens het 'roof-project' gaan verkennen in Pont à Lesse. En dit is inderdaad hard. Een dikke 7e graad, voorlopig lukken de passen nog niet, dus hebben we dit even laten rusten.
Links van 'Peppi en Kokki' hebben we een zeer mooi route geopend. Hier moet je al je klimcapaciteiten uit de kast halen om het relais te halen. Een harde boulderstart met een volledig rust op het erop volgende plaatje. Enkele harde passen op de verticale wand. Een fysieke pas in het dakje en daarna de lichte overhang uitklimmen op grote grepen. Ergens begin 7e graad?
Ook verkennen we de wand links van 'the wall'. Redelijk veel grote losse blokken bovenaan, die we niet dadelijk kunnen verwijderen zonder een team dat de paden eronder kan afzetten.
Met de warme temperaturen een fysiek zwaar weekend. Kees geraakt erdoor met de hulp van een paar goede 'smarties' zoals hij ze noemt. En ik ben zoals gewoonlijk weer volledig zwart van de zand.

De sector links van 'the wall'

ijzerhandelen in Mozet

In Mozet zijn bijna alle routes in de loop der tijd herbehaakt. Echter veel van de oude behaking is nog steeds aanwezig. Deze oude slaghaken zijn al sinds enige jaren een doorn in't oog. Enkele klimmers stelden voor om hier eens iets aan te doen. Vandaar de ijzer-collecte-dag in Mozet. Het weer is opnieuw een beetje vochtig, zodat we ons toch ne keer of 10 een beetje vochtig voelen.
Op't einde van de dag zijn de meeste oude haken weg op het 'eekhoorn massief' en heeft de route 'Fuut' opnieuw een relais. En ook op't 'Arendsmassief' worden er nog oude uitstekende draadstangen verwijderd met de nieuwe 'JR-tool'. Een gereedschap gemaakt door Bram (aka Junior), dit werkt snel.
Jo en Peter verzagen nog 2 omgevallen bomen, die de weg over het pad versperren. Samen met Jeroen pak ik 'Meesje' onderhanden een mooie 6c op 'cola-lipjes-haken'. Ook de route 'Vos' en 'Koala' krijgen een nieuwe maillon-rapide in't relais.Met Jeroen, Jo, Peter en Wim een gezellig weekend.

BRT Bolt Breaker from Jeroen van der Staaij on Vimeo.


De JR-tool in actie, met dank aan Jeroen voor het filmen en de edit.

Babyclimb

Het is hoog tijd om de nieuwe baby's van vrienden eens te bezoeken. Het draait uit op een klimweekend met een stevige barbeque in Pont à Lesse. Een super hete klimdag op Castel 1. Max doet zijn eerste klimpasjes op rots, indrukwekkend. En ook Maarten, Magalie, Lies & Patrick doen opnieuw hun eerste klimpasjes op rots sinds geruime tijd. De borstvoeding pauzes voor de nieuwe aanwinsten: 'Meerim' en 'Per' zijn welkom,ook voor de klimmers, het is echt bloedheet. Zondag is het zwemmen aan het dammetje langs de Lesse.

Max in actie