dinsdag 28 juni 2011

Pont à Lesse verkenning

Zondag een zwoele zomerdag opweg met Jo, Wim en Peter in Pont à Lesse. Na dat koude voorjaar en de rust is't opnieuw wennen aan de drukte en de warmte. We starten met de routes links van de via-ferrata.
-Quark 5b - mooie route, hier moeten de oude plaquettes nog verwijderd.
-Viper 6a - door de haakposities klim je verloren, niet ongevaarlijk als je ook niet de haken van de linkerroute meegebruikt.
(de quotaties zijn door mezelf gegeven)
-L'Hôpital 5c - mooi, hoewel je met een val in de crux kans maakt om op een krul van de via-ferrata te vallen.

Wim in 'L'Hôpital'

Kobe in 'Quark'
Dan verhuizen we naar rechts:
-Chaos 5a - mooi, de start moet nog een beetje gepoetst
-Blizzard 5c - zeer mooi, pittig pasje op't einde. Deze haken kleuren zou het routeverloop van de naburige routes ook tengoede komen.
-Momentum 5c+ - technische, in de start staat nog een verloren haak, te verwijderen
-Asterix 6a+ - pittige start en lekker lang! Nog een beetje zanderig. Zal er eens met de bladblazer in moeten. Mooie poging van Peter!

Jo in 'Chaos'

Wim in 'Momentum'
Dan is't echt te warm in de zon, we verhuizen naar de noordwand.
-Schtroumpf 5a+ - zeer mooi
-Kokki 6a - mooi, nog een beetje zanderig. De greep om de eerste haak te clippen, best eens controleren. Daar kan je anders lelijk vallen. (de variante 'peppi' is mij niet duidelijk?)

Kobe in 'Schtroumph'
Een warme dag met kameraden, met erna een snelle verfrissing in de 'Cham'

zondag 26 juni 2011

Drywall testen

Drywall noemen ze de muurtjes die je in Engeland ziet tussen de schapenweien. Opgetrokken zonder mortel, gewoon een hoopje gestapelde stenen. Dit wilde ik eigenlijk altijd wel eens maken. Nu kreeg ik de kans dit eens te proberen.
De boormachine is juist hersteld en er moesten eens wat ideeën getest voor het bouwen van een trap / muurtje in Pont à Lesse. Dus op zaterdag eens rustig alleen wat getest en gestapeld. De bedoeling was om naar een duurzamere oplossing te zoeken dan houtentredes. Voornamelijk ook om verdere onderhoudswerkzaamheden beperkt te houden.

Het muurtje, met de houten traptredes.

Het boren van de voettredes in het gestappelde nieuwe muurtje.

Het muurtje met de via-ferrata beugels gemonteerd.
De beugels staan wel iets te ver van elkaar. Dus volgende keer zal ik iets meer aandacht moeten besteden aan de positie van de ankerstenen. Het is echt wel puzzelen voor gevorderden.

Voor het vervolg zou een werfstelling met een aanloop helling / ramp wel praktisch zijn. Dan kan je met de kruiwagen tot boven rijden. Ik schat nog 2 dagen werk ongeveer. Dit was ongeveer 5u werk en in't kader van mijn trainingsprogramma voor de Alpen een stevige basis.

En toen kreeg ik de stenen niet meer uit de kruiwagen. Einde oefening.

zondag 19 juni 2011

Topo update Pont à Lesse

Hierbij een aanvulling op de topo van Pont à Lesse

1. The cutlery project - nog te behaken
2. Super 7 (7a+/7b)
3. ...... nog te behaken
4. Het vijf'ake (6c/A0)
5. Cobra (6a)
6. Asterix (6a?) de groene haken, start in Cobra voor 3 haken dan rechtsaf.
7. Le port-à-ledge (6a/6b) zeer mooie route, technisch en fysiek
8. Black Moon (6c+/7a)- vrijgeklommen door Kees Breek onsight
9. Momentum (5c++)
10. Blizzard (5a+)
11. Chaos (5a)
Blizzard en Chaos zijn gisteren gepoetst.

woensdag 15 juni 2011

Asterix

Weer een paar dagen in Pont à Lesse gewerkt. Op zondag alleen een dak project verkent op Castel 4.7 tussen routes 'de laatste loodjes' en 'delicaat'. De moeilijkheid lijkt mee te vallen, de volgende keer eens proberen. Dan nog even 'Black Moon' verkennen en controleren in toprope, dat moet lukken(6c+).
Op maandag met Peter aan de slag in de oude route boven het uitkijkpunt. Ik stel voor om hem 'Asterix' te noemen, ook omdat hier ergens vroeger één van de routes zo'n naam had. Deze route start nu in 'Cobra'(6a) tot de 3e haak en dan ga je rechtsaf en blijven klimmen tot helemaal boven. De moeilijkste pas blijft de start van 'Cobra' en het terras er net na opgeraken dus ook ongeveer 6a. Wel een leuke toevoeging aan de wand. We klimmen tussen door nog even 'Speedy Gonzales', 'Joker' en 'le port-à-ledge'. Vooral de laatste is stevig voor 6a. Moe en voldaan huiswaarts.

dinsdag 7 juni 2011

Work in progress

Het verlengde weekend, wegens andere verplichtingen laat beslist om alsnog te gaan rebolten in Pont à Lesse. En bijgevolg, helemaal alleen op vrijdag een mooie lijn geopend net links van 'Momentum'. Ik noem hem 'Black Moon', naar een route in turkije waar ik nog hard in zal moeten werken. En ook omdat er één van de crux-passen op een maanvormige greep zit. Nivo 7a/b, de platte greep op het einde met een te lage voet is de echte crux vrees ik. Zal dit van't weekend eens proberen te klimmen. Op zondag in de hevige onweersbuien een verlenging aan 'Arriba!' gezocht, samen met Wim. Het is een nieuwe start die 3m links van de originele start begint, dit maakt het nivo vermoedelijk iets harder! Van 7a naar 7a+ of van 7a+ naar 7b.
Ook nog een defecte maillon-rapide aan de relais van de routes boven het uitkijkpunt vervangen. Leuke dag in echt hondenweer.

Topo sector 'Tunnel' route 'Arriba!'

woensdag 1 juni 2011

Cleaning up projects

Enkele weekends geleden nog een paar routes geopend in Pont à Lesse samen met Peter. Van't weekend eens een aantal projecten gaan klimmen met Jo en Sandrine. We starten op de veel te drukke sector van 'Castel 1'. Na een volledig voorjaar, waarbij we het hele gebied alleen voor ons hadden, is't niet echt wennen. Ik word er zelfs nerveus van. We verhuizen naar de 'tunnel' sector. Ik controleer de haken van 'Speedy Gonzales'(5c). Een mooie route van Peter. Een beetje overhang op grote grepen. Dan klimmen we 'Shrek/Tequila on the rocks'(6b). Daarna een eerste keer in de nieuwe route 'Arriba!'(7a+). En deze lukt dadelijk. Het is 5m recht omhoog met een nivo 6b, dan 2m horizontaal plafond oversteken waar de 7a+ pas zit, dan dik 6e graad uitklimmen in het einde van 'shrek'. De plafondpas is waarschijnlijk moeilijker als je kleiner bent, morfologisch dus. Ik verwijder nog de werkplaquettes in het dak en hang nog een ontbrekende ketting. Dan gaan we eens naar de zonnige kant kijken, een beetje te warm. We klimmen nog 'Momentum' dat voor nivo 5b+ wel redelijk hard is. Dan gaan we eens kijken in mijn langdurig project 'Liquid progression'. In de start beslis ik om de eerste 2 haken te preclippen. De complexe passen net boven de grond maken het clippen redelijk ongemakkelijk en het clippen zelf vraagt een moeilijke extra beweging. Het project lukt redelijk snel. Rine klimt nog de extra lange route 'Luka'(6a). Dan heeft iedereen een terrasje nodig. Een zeer leuke dag met de bende.

Jo in 'Tunnelvision'

Kobe aan't zekeren in 'Tunnelvision'

Kobe aan't opruimen in 'Arriba!'
Met dank aan Sandrine voor de foto's