dinsdag 29 juni 2010

Willy & Heinz

Berdorf heeft altijd al een speciale plaats gehad in mijn hart. Mijn eerste klimvakantie met mijn zusje buiten belgie, een plaatselijk gekopieerde topo met hakentrek quotaties. Veel slaghaken. De tijden zijn veranderd, maar mijn klimgoesting zeker niet. Toen ik voor het eerst lijnen zoals 'Heinz' en 'Willy' zag, dacht ik, daar moet ik echt nog veel voor leren, vooralleer ik daar inkruip. Van't weekend deze 2 routes geklommen. Een vreemde ervaring! Moeilijk te beschrijven. Precies alsof na jaren staren naar de slagroomtaart in de etalage van de bakker, je er eindelijk eens mag van proeven. En amai, dat smaakt. We zijn met een ganse bende, Marc, Glenn, Bart, Igor, Rine, Pé, Michel,Guy,... Later op de dag probeer ik 'yellow submarine', een mooie route, voornamelijk technisch. Uiteindelijk lukt het, hoewel ik de crux-pas verknoei. Pé knalt hem lekker soepel. Ik probeer samen met Igor nog 'Gincobiloba'. De start-pas lukt niet, de andere passen gaan maar net. Echt wel boulderen met touw. De rest van de dag kijk ik hoe de meeste uit 'L'infernale' vallen! Superleuke klimdag met een leuke bende.

God s(h)ave the queen part II

Een tweede sessie in 'GSTQ' en 'lachez les fauves' samen met Ollie. Bijna alle oude haken van 'Lachez les Fauves' zijn verwijderd. Enkel de ringhaak halfweg moet nog afgeslepen worden. Ook in 'GSTQ' zijn alle oude haken eruit en de laatste lijmhaken geplakt. Enkel de onvermurmbare slaghaak net voor het relais wil er niet uit. Dat zal ook met de slijpschijf moeten, gevaarlijk werk!

Snoeien in Flône

Opnieuw een werkweekend met het BRT in Flône. Een tweede en voorlopig laatste snoeidag. De vorige werkdag lokte alvast positieve reacties uit bij DNF. Nu alvast wachten op de milieuvergunning. Dankzij Peter, Raf en Iris van het LBV en een ganse bende van het BRT schieten de werken aardig op. Het terrein is moeilijk veel grote stenen met ertussen struiken. De hakselaar haalt deze keer wel het einde van de dag. Van 10u30 tot 16u30 wordt er knalhard, gezaagd, gesleept, gehakselt,... Uiteindelijk zit iedereen uitgeteld op de grond. Taak volbracht. Dit vraagt om een bbq'ke, dankzij Patrick en Lies is alles tiptop in orde. Dat smaak. Net voor het eten repareer ik nog even de relais van 'Li prumir' in 'Awirs', door de plaquette van de relais opnieuw een moer te geven. En ook de wassende vegetatie wordt even gekortwiekt. Iedereen bedankt voor het harde werken en de grote opkomst.

God s(h)ave the queen part I

Een eerste werk-sessie met het BRT in Freyr. Iets wat al van vorig jaar in de planning stond maar er nooit van kwam. Door een duidelijk afspraak met de CAB mogen we hier aan't werk. Onder bepaalde voorwaardes weliswaar:
1. We geven een lijstje van routes welke we willen herbehaken. En enkel deze routes mogen we dan herbehaken
2. Geen nieuwe routes, enkel herbehaken. Nieuwe routes brengen de toekomst van het gebied in gevaar.
3. Geen haken toevoegen, dus enkel bestaande vervangen. Indien toch noodzakelijk dit overleggen met CAB.
4. Alle oude troep eruit halen, dus niet enkel nieuwe haken zetten
5. Klassieke lijnen voorlopig off-limits, tot we een beter zicht op de zaak hebben hoe we deze willen herbehaken.
We starten met de enkele routes op de 'Tête du lion', namelijk 'God s(h)ave the queen' en 'lachez les fauves'. De eerste route heeft verschillende type haken, voornamelijk de 'longlife plaquettes' en de plaquettes in de traversé hebben hun beste jaren gehad. De relais is echter het echte gevaar, 3 haken waarvan er één nog redelijk is. De tweede route is volledig behaakt met speleo-plaquettes, ook wel eens colalipjes genoemd. Deze halen de huidge normen niet, het lipje scheurt af na herhaalde keren vallen. We werken samen met Tim, Ollie, Niels aan het herbehaken van de routes. Leuke dag, met een statisch touw wat toch redelijk sopt van het Maaswater op't einde van de dag. Nog iets eten in de 'Cham' en doodmoe na huis. Iedereen bedankt voor de hulp en de ambiance.

Réaliser son rève

Een dagje met Rudi werken in 'rocher de Maizeret'. Na het feestje van de Trouw van Maarten & Magalie de ideale afsluiter van het weekend. We werken de route van Rudi, 'Réaliser son rève' volledig af. De route is recent ook vrijgeklommen door Jurgen Lis met een waardering van 7a+ zeker de moeite waard. Speciale bewegingen in een licht overhangende wand met een verticale lip van enkele meters lang.