woensdag 28 april 2010

Mooi, weer in het bos

Prachtig weer in Fontainebleau, hoewel de echte bleausards het waarschijnlijk te warm vinden. We starten met een uitgebreid ontbijt van topchef Bart. De muesli is wat zanderig, vermoedelijk zit de rijstijl van Liesbet hier voor iets tussen. We starten met Bart en Igor in sektor 'Isatis' en lopen naar het einde van't circuit. Echt een topgebied als je wilt werken in 7a. We starten met 'Le coup de chaud' en 'L'antigel'. Bart vindt tijdens de ochtendwandeling een groot overhangend blok. Hier klimmen we de 3 mogelijke lijnen, vooral de rechtse is supermooi. Pockets, slopers en bakken in overhang, wat wil je nog meer? Dan de 'naamloze supermooie boeg' met grote passen. Igor knalt even later 'Abdolobotomy' bijna 'onsight', een slippende voet is pech hebben. Zijn volgende poging is dadelijk de goeie. Dankzij de goede info van Igor klimmen Bart en ik hem flash. Bart soepel, ik met een beetje geluk.

Bart in 'Abdolobotomy'
Op naar 'Plastikman'. De leuze van de dag 'Igor slaagt al na enkele pogingen'. Wij moeten op zoek naar een andere methode voor de eindpas, wegens niet sterk genoeg. De lage start met de knieklem bezorgt Bart redelijk wat schaafwonden op de knie. De oude vos in mij wordt wakker, en ik gebruik mijn linkerhand op de grond op me in de startpositie te duwen. En dan klim ik hem uit, maar duidelijk niet volgens het boekje. Even later zet ik dit recht, deze keer gaat wel bijzonder soepel. Bart geeft op, zijn knie is gaar.

Bart in 'Plastikman'
Nog een dakje, 'De Brevitate vitae' , na enkele pogingen geven we het al op. Dan kijk ik nog even of er toch niet ergens een heelhook oplossing mogelijk is. Yep, da gaat, redelijk logisch zelfs. Igor en Bart komen terug en even later knallen we hem allemaal uit. Het teamwork geeft resultaat. Dan lopen we Stijn en Sven tegen het lijf. Stijn slaagt er ook in 'De Brevitate vitae' met de juiste beta. Igor, Stijn en Sven proberen nog even de dyno 'froggy dick' zonder succes. Die is echt wel ver!

Sven in 'Froggy dick'
Opnieuw een dakje, 'Le surplomb feuilleté gauche départ bas'. Igor klimt hem als eerste na enkele pogingen. Vooral de eindpas blijkt ver. Bart en ik volgen met duidelijk meer pogingen. De startpas blijft voor mij akelig! Stijn en Sven blijven proberen, zonder succes.

Stijn in 'Le surplomb feuilleté gauche' (départ bas)
We lopen richting 'L'arrache coeur', veel te hoog naar mijn goesting. Bart komt het hoogste, maar is te moe om zich te engageren voor de eindpassen naar 2 kleine greepjes. Als je de handgrepen ongecontroleerd lost daarboven, is't toch wel een eind naar beneden.
Dan komt Rine erbij, de rest van de bende is redelijk gaar! Ik speel nog even met Igor, Jonas en Jan in 'Sur-Prises'. En probeer ook nog de zitstart, supermooi. Jan demonstreert de staande start, zeer impressionnant om te zien. Zoveel controle en precisie. We genieten van een lekkere pasta met veel groentjes, opnieuw van topchef Bart en een leuke avond in de bos tot in de vroege uurtjes. We starten in 'isatis' deel 3. Igor en Stijn testen alvast 'L'insoutenable Légèreté de l'être debout' , Ik werk lang in 'coup de foudre' op zoek naar de juiste passen. Rine slaagt in de staande start, mooi gedaan. Ik geef Igor mijn beta en hij knalt hem flash. Duidelijk gemotiveert door het mooie voorbeeld lukt hem mij ook. Hierbij trap ik het kleine voetsteuntje eruit. Sorry mannen! Bart en Sven blijven proberen zonder resultaat.

Rine in 'coup de foudre'
Stijn werkt 'Le surplomb feuilleté gauche départ bas' af, zijn project van de dag ervoor. Op naar sector 'hautes-plaines'. Igor knalt de superroute 'lapin ou canard' 'flash'. Rine raakt al ver. Bart slaagt na enkele pogingen. Enkele pogingen later zit 'Ah, plus facile' er voor Igor al op. Bart en ik blijven proberen. Met mijn laatste krachten lukt het mij. Wreed content.

Bart in 'Ah, plus facile!'
Igor ontdekt 'pulpfriction' en klimt hem snel, maar hij voelt duidelijk te licht aan voor 7b. De route is blijkbaar anders geopend, meer op rechts vermoed ik. Bart en ik klimmen hem ook redelijk vlot op de foute manier weliswaar. Ik trap natuurlijk een stukje uit de voetsteun van de start. Messieur bricoleur!

Igor in 'Pulpfriction'
Igor test nog even 'Deux faux plis en plats réels'. Op naar 'Bas cuvier', Rine wilde La marie-rose nog aflappen en ik had dat ook nog nooit uitgeklommen. Igor wilde 'La Bérézina' proberen. Na 2 pogingen slaagt Rine al in 'La marie-rose'. Een mooi probleem, hoewel al redelijk glad.

Rine in 'La marie-rose'
Wij spelen even voor rine's coach. Grepen worden gepoetst, matten gelegd, info gegeven. Ze moet ze alleen maar even aflappen, luxe niet? Ook de route op de kant rechts van 'la joker' lukt. Dan 'Le cul de souris', maar de scherpte is eraf. La Bérézina ligt er niet echt klimbaar bij. Igor geeft op, maar klimt met nieuwe beta nog 'La conque à doigt'. Bart raakt ook ver, maar het is zo donker dat we moeten bijschijnen met de koplamp. Einde oefening. Nog even een lekke band vervangen en hop naar huis. Toffe bende, mooie problemen.

maandag 12 april 2010

Rotswerkdag in Flône

Samen met de Limburgse Bergsportvereniging (LBV) en het Belgian Rebolting Team (BRT) een dagje ravotten in Flône. Momenteel nog niet toegelaten om te klimmen in afwachting tot verkrijgen van milieuvergunning. We starten met vertaging omdat iedereen vanuit limburg vaststeekt in de file. De autostrade is terhoogte van Bilzen volledig afgesloten en dit in combinatie met de wielertocht, toch een beetje feest op de weg.

Houtstapels en hakselaar
We maken de weide terug vrij van bomen, struiken en bramen. Alle snoeihout gaat door de hakselaar. Tenminste tot de aandrijfriem breekt. Maar dan is 3/4 van de weide reeds vrijgemaakt.

Hout sleuren
Eén aanhangwagen houtsnippers brengen we naar de kloostertuin. We zoeken vervolgens alle vuilnis bij elkaar en we leveren één aanhangwagen vol rotzooi af op't containerpark. Alles volledige te sorteren weliswaar.

Het kampvuur - fotograaf Iris Pype
Op naar de bivakweide en dan een warm kampvuur en dankzij Lies en Patrick ene lekkere barbeque. Iedereen bedankt voor het harde werk!

dinsdag 6 april 2010

Fontainebleau en de weergoden!

Het is druk in Fontainebleau! Wegens de weersvoorspelling op zaterdag beslissen we om eerst te gaan shoppen in Parijs. Een kort bezoekje aan de 'Vieux-campeur' en dan rustig een koffie'ke. In de namiddag warmen we op in 'Bas cuvier'. Nog maar eens 'Cortomaltèse', maar dat zit er niet in. Gebrek aan coördinatie na het autorijden. Dan testen we 'pif paf'. Igor, Lin en Junoir slagen in de dyno. Igor kijkt opnieuw in 'Carnage' en na een paar goede pogingen lukt het hem. Dikke bal, de trainingen in Leuven hebben duidelijk hun nut bewezen. We besluiten met 'L'aérodynamiet', Bram geraakt al erg ver! Ik geraak zelfs niet vertrokken. Iedereen is moe, op naar pizza en een pintje!
Op zondag projecten afwerken in 'Bas cuvier'. Opnieuw opwarmen en daarbij heeft Igor al zijn eerste project getopt 'L'Aérodynamiet'. Zoals altijd komt die warm uit de auto.

Junior in L'Aérodynamiet
Wij zoeken wegens de kermis-toestanden al snel rustiger oorden. We vinden 'noir désir', waar enkele noorderburen in werken. We beslissen in tussentijd 'l'angle allain' te proberen. Junoir klimt hem flash, Bart is iets trager. Wat hij goedmaakt in 'laser'. Juist als ik wil starten krijgen we een hagelbui op onze kop.

Bart in de linkse eenvoudigere variante van L'angle Allain' (links zie je laser)
Igor heeft intussen 'Aérosol' al geklommen. Terug richting auto en na een uurtje drogen opnieuw boulderen. Bart en Igor kijken eens in 'la bérézina' met enige progressie.

Igor in 'La Bérézina'
Igor klimt nog 'L'Hélicoptère' en 'Vaudou-sytème'. Ik werk met Liesbet in de traversée van 'lente agonie' tot we opnieuw een 2de hagelbui op onze kop krijgen. Einde oefening! Igor wringt er net bij de eerste regendruppels 'Carnage assis' nog uit. Opnieuw pizza en bier en ja ook nog een filmpje 'Asterix en de vikings'.
Maandag een stralende zon, met een ontbijt buiten op een terrasje in Font. Eerst opwarmen:
-La K
-Le quartier d'Orange
-La Porthos
-Le réveil matin
-les grattons du réveil-matin
In de opwarming lukt 'Hier Encore' . Ik kan enkel de staande start. Geen idee of dit juist is? Op naar 'Bleau's Art', een super probleem. Vraagt duidelijk nog veel oefening!

Bart in 'Bleau's art' met topspotter junior op half zeven!
Dan ontdekken we ook nog '100%Y' een uithoudingstraversée. Zeker voor terugkomen!

Junior in '100%Y'

Kobe in '100%Y' op zoek naar de rustpas...
We oefenen nog even op 'Infidèle' en 'Contrôle technique'

Junior in 'Infidèle' in volle vlucht, vermoedelijk naar beneden!
We sluiten de dag af met:
-la Gugusse
-Le cul de souris
De weergoden waren wat wispelturig, maar een tof weekendje.