zondag 24 mei 2009

Update Comblain-la-Tour

Enkele weekenden geleden een dag met Bernard Marnette de routes op de noordwand van 'Grand Ressaut' afgewerkt. Deze nu zaterdag eens geklommen.
Ook met Kees Breek een verkenning verricht van de wand links van 'Vin sauvage'. Een stevige route waarvan het einde nog wat reflectie vraagt, met de naam 'Trout Mask Replica'.
Vorig weekend hebben we 2 dagen hard gewerkt. De laatste dennenbomen zijn omgehakt en verwerkt tot houtstapels. Dankzij Maarten, Magalie, Tom en Jo is bijna al het bosbouw-werk achter de rug. Deze dennenbomen zijn volgens de ecologen niet 'eigen' aan het huidige loofbos biotoop. Het zou beter zijn om ze te verwijderen. Om deze reden zijn deze dennen gebruikt als materiaal voor de aanleg van de trap in het steile couloir aan 'Arête de Chirmont'. Wat ook noodzakelijk is om de het oude pad te vervangen wat doorheen beschermde vegetatie gaat. Dus a.u.b. dit niet meer gebruiken! De spoorwegen hebben ook gevraagd om alle bomen te kappen, die kans maken op de bovenleiding te vallen. De laatste nog rechtstaande dennenbomen vertoonden ook een groter risico tot omwaaien omdat ze nu vlak in de wind kwamen te staan. Bijgevolg intensief kapwerk en het oprichten van houtstapels. Het hout is ook deels verzaagt om later nog als traptredes te gebruiken. Onze kennis in bosbouw begint vruchten af te werken: hoe vel ik een boom? hoe gebruik ik een 'tirfort'? hoe maak ik een houtstapel?...

Magalie & Maarten - Eco-werkzaamheden

Magalie met kettingzaag
Vandaag met Rine 'Un, dos, tres' eens geklommen. Oef zeg, laten we dit maar 6b geven en niet 5c. Blijkbaar heeft Koen er een 'greepje' uitgetrokken. Ook 'Trop Costaux' eens getest, en het is een mooie eenvoudige aanvulling op de sector. Maar het belangrijke nieuws is toch wel de Rine duidelijk vorderingen maakt in 'La dalle de Hana'(genoemd naar Bart's katje ). Ook Mark, Tom, Rens en Igor waren ook present. Pech dat het zo warm weer was! Een groot aantal toproutes liggen er dan super heet bij. Enkel 'Desperados' en 'la grotte enchantée' liggen in de schaduw.

maandag 4 mei 2009

Boulderen in Bleau

Opnieuw een leuk weekendje Fontainebleau. Met 'hardcore' Igor en Bart stevig liggen boulderen. We warmen op in Franchard Isatis. Samen met Marius Oniga proberen we even L'angle Ben's , een mooi en zuiver graat probleem. We missen nog iets, balance? kracht? Na enkele intense pogingen wringt Marius hem er alsnog uit. Igor doet enkele verdienstelijke pogingen in de dyno Kangaroo city . Even werken in een naamloze 7a en even later slaat Igor hem al op de kop. Bart en ik komen net iets te kort, of hoe zeg je dat 'il nous manque les patates'. Igor is warm. En ook Respect d'intention in eerste poging. Bart en ik slagen ook in de opdracht al is't het duidelijk met iets meer moeite.

Bart in 'Respect d'intention'
Dan het project van de dag Sur-Prises . Igor geraakt goed tot bij de kruispas maar kan hem niet echt ficeren, maar het is te warm.

Igor borstelt 'Sur-Prises'
Als afsluiter klimmen we nog Surplomb gauche een mooi probleem, hoewel vreselijk 'eliminante'. Bij Igor is het vat af, mij lukt het nog net en Bart spartelt zich ook door de 'mantle'. Nieuwe dag en een nieuw gebied Rocher au Sabots. Igor warmt letterlijk op met Jet set Bart en ik zijn nog steeds moe van de vorige dag klimmen. Na veel stretchen komen de spieren weer traag tot leven. Inversée Satanique had ik vroeger ooit reeds geprobeert en lukt ditmaal wel. Igor klimt L'Oblique in 1e poging en Graviton in een paar pogingen. Met Smash besluit ik ook mee te doen. The big dyno. Igor komt telkens dichter tot hij meerdere keren de eindgreep aantikt en uiteindelijk blijft hangen, klaar! Ik kom dicht, maar geen succes. We besluiten naar Oiseaux te gaan om wat rust op te zoeken.

Kobe in een opwarmer Oiseaux
Bart en ik klimmen Le rouge-gorge en ook de assis lukt. De zitstart is echter niet volgens het boekje, de linker barst in de start is er niet bij. Igor motiveert me om alsnog Jet set en L'Oblique te proberen. L'Oblique gaat in 1e poging. En Jet set, waar ik 's morgens redelijk infantiel zelfs niet fatsoenlijk van de grond geraakte, lukt ook in 1e poging. Thanks Igor! Bij Jet set komen we Neil Hart tegen, een vrolijke Brit, die maisonbleau een vakantiehuisje uitbaat in de buurt van Fontainebleau. Later speelt Igor met Neil in een variante op Smash, Smash Ademains, dus met 2 handen ipv 1 hand. Geen succes, een rare dyno als je hem met 2 handen doet. Dus pizza Mimi en een kampvuurtje om de nacht door te komen.

Igor de vuurmeester
Zoals altijd warmt Igor op met het project van de dag: Sphincters Toniques en natuurlijk in eerste poging. Bart en ik warmen moeizaam op. Eenmaal warm lukt me Sphincters Tonique ook. Hoewel op een andere manier als Igor. Dan naar Le jeu du toit. Igor doet hem in eerste poging en ik ook, hoewel met enkele esthetische foutjes, echt een supermooi probleem. Daarna spelen ik en Igor nog in Smash. En totaal verrast pak ik de eindgreep. Bart klimt met het laatste van zijn krachten L'Oblique een mooie prestatie. We verkennen nog even Bien Zen een mooi probleem, echter de 'jus' is op. Een zeer leuk bleauweekend, zowel voor de cijfertjes als voor het gezelschap.