donderdag 20 november 2008

Projecten sneuvelen in Comblain-la-tour

In de laatste maanden zijn verschillende projecten voor het eerst vrij geklommen in Comblain-la-tour. Zoals bijvoorbeeld ‘Fast Boy’ (7b+/c) en ‘Plus d’Héros’ (7b+). Deze projecten sneuvelden reeds vorig jaar door Olivier Coenen en Guy Vanden Bergh. Iets Later klimt Olivier ook nog ‘Vin sauvage’(7b+) vrij. Een bezoekje van Micha Vanhoudt is voldoende om 'Notre Dame' (6c+) af te werken. En ook Patrick Achten klimt er ‘Heroix’ (6b+/6c), mijn poging strandde toen op een leuke schaafwonde. Recent heb ik door mijn goede form ‘Sirocco’ (7a) en ‘Dalle de Hana’ (7a+) kunnen afwerken, allebei mooie boulderachtige routes. De vorige maanden is er intens geklommen, door klimmers die allemaal het moeilijke toegangscouloir blijven trotseren. Hopelijk kunnen we dit snel verbeteren! Patrick Coenen klimt er recent ‘Norah’ (7c) en Harold Moody klimt mijn oud project ‘too fat for tufas’ (7c+). Ook Harold’s eigen project ‘Nailin’ Palin’ (7c) moet er aan geloven. Zijn huidige project is ook alweer een stevige ‘No chance for sissies’ (7c/8a). We hebben ook enkele nieuwe combinaties verzonnen op de 7c routes. Om zo iets eenvoudigere combinaties toe te laten.
Nu we het toch over eerst vrije beklimmingen hebben.

Nele Bellinkx in 'Too fat for tufas'
Persoonlijk ben ik van mening dat als je een rotsroute behaakt het weinig uitmaakt of je de eerste beklimming realiseert of niet. Zolang de route bestaat kan jij en iedereen ervan genieten (zolang de grepen er zijn). Samen met vrienden pogingen doen om hem vrij te klimmen is voor mij een deel van het plezier. In essentie behaak je geen routes enkel voor jezelf. Iemand anders jouw lijn zien vrij klimmen geeft evenveel voldoening. Kortweg een mooie lijn op de rots zien en behaken zodat jezelf en iedereen hem kan verkennen. Trouwens een route openen moet niet noodzakelijk met haken. Als de mogelijkheid bestaat om hem volledig op friends of klemblokken af te zekeren dan zal ik dit zeker proberen. Jammer dat er in België zo weinig rots is, die dit mogelijk maakt. Dan nog even kort i.v.m. de route kwotaties, om het met de woorden van Steve Mclure te zeggen, ‘ the grade is merely a suggestion ’.

maandag 10 november 2008

Ettringen

Wegens wispelturig weer in Ettringen terecht gekomen. Eén zalige klimdag en 2 vochtige leuke klimdagen. Zelfs nog belgen tegen het lijf gelopen Wies met vriendin. Enkele leuke routes op sector 'grosse wand': Zampano, Amerikanischer traum, rechts van Lea, Kamikaze goes on en Mayflower. Aan de laatste is nog een beetje werk, maar wat een super lijn.
In de regendagen kruipen we weg in de grotten van 'Mordor'. Oh my precious!
Bij gebrek aan droge routes een complete studie van 'Softeis' gedaan.

Tom in 'Softeis' 7a
Na veel studiewerk en 't uitzoeken van bewegingen komen we met een oplossing voor de verschillende bewegingen. Erik en ik klimmen hem op't nippertje uit. Wat Erik de volgende dag opnieuw doet, maar dan op een iets elegantere manier. Tom doet een verdienstelijke poging. Een logement bij 'Schäfer' in't tuinhuisje valt super mee.
's morgens opnieuw opwarmen in de vochtige condities valt 'redelijk' tegen.

Erik in 'Zwergentod' 6b+/6c ( 6c+ for the little ones )
Uiteindelijk blijkt 'zwergentod' nog net 'droog' genoeg te liggen voor een poging. Erik heeft het meeste goesting en hij slaagt. Amai als je hier iets kleiner bent, kan je hier geen enkele pas van doen! Tom doet nog een poging in 'Softeis' en ja trakteren! Goeie bal!

Tom na 'softeis', beetje suikergebrek of zoiets?

zondag 2 november 2008

La dalle de Hana

Onverwacht supercondities in Comblain-la-tour! ça colle comme du patex! De regenbuien op zaterdag verspelden nochthans niet veel goeds. Mijn drupneus sniffelde stevig verder. Maarten, Magalie & Naomi klimmen op zondag stevig door. Erik klaagt een beetje van de beestige klimsessie van de zaterdag in Monk bouldergym. Inderdaad 4u boulderen was een beetje teveel van't goede. Sorry! Maar Erik maakte duidelijk progressie in 'Sirocco'.


Erik in 'La méchante épine'


Maarten in 'La méchante épine'


Kobe in 'La méchante épine'

De verrassing van't weekend was zeker dat ik ' La dalle de Hana ' uitklom in de eerste poging.
Omdat Maarten beweert dat ik alle bewegingen onthoud, bijgevolg hierbij de beta van 'Hana': Wie hem wil onsighten bijgevolg niet verder lezen.
Prutsen tot aan de eerste mono RH, voet onder lichaam naar lip met LH,match handen, RV in mono naar reglette LH, voeten onder lichaam op wrijving, opblokken tot RH onderhandse greep, match handen, LV in v-vormig voetje, lichaam onderhands opspannen RV in kom, full stretch blokje RH,... Te moe om verder te zeveren... moet nog een beetje spannend blijven hé.
Dank aan Maarten voor de toffe foto's.
Volgend weekend opnieuw een poging naar Fontainebleau, hopelijk mooi weer!